още музеи още eкскурзии 
“Дом на традициите” – етнографски музей
Музеят се намира в с. Старо Железаре /12 км. от град Хисаря/ и се помещава в красива сграда с възрожденска архитектура, на центъра на селото. Експонатите са композирани в тематични кътове, като най-важните са “Хлябът” и “Сватбата”.

Чрез тези основни български символи се проследява живота и историята на местната общност. Оформени са и места, където посетителите могат сами да счукат червен пипер и подправки, за да приготвят прочутата старожелезарска шарена сол. Или да предат вълна с хурка и вретено в къта за “домашни занимания”. Богатата колекция от автентични костюми, престилки и бръченици разкрива колорита на местната тракийска носия. Показани са и характерните за този край обреди и ритуали, както и някои използвани в стари времена амулети и заклинания. В музея има “Дюкян”, където се продават ръчно изработени дрехи, чорапи и сувенири.

“Домът на традициите” организира за туристически групи, с предварителна заявка, демонстрации на сезонни обреди, старинни занаяти и дейности от бита, както и дегустация на домашно приготвени ястия и напитки.

Работно време: 10 – 12  и  14 – 17 ч., почивни дни: събота и неделя
Цена на билета: 1,00 лева    За демонстрации и дегустации: по ценоразпис
За допълнителна информация и резервации: Туристически информационен център – Хисаря 
Галерия
Хисаря
Хисаря
 
Контакти

Няма предоставена детайлна информация

Разгледайте още музеи в Хисаря 
2009 ХИСАРБГ.com